Usługi cateringowe klasy premium. Co wchodzi w ich skład?



Gotowanie jest sztuką. O tym, jak bardzo prawdziwe jest to zdanie, można przekonać się podczas przyjęć, czy też uroczystości opartych na usłudze cateringowej. Współcześnie coraz częściej organizujemy ważne dla nas uroczystości w plenerze, miejscach na co dzień nieświadczących usług gastronomicznych.

 

Dlaczego warto skorzystać z usługi cateringu klasy premium?

Właściwa oprawa wydarzenia pod względem doboru potraw i właściwego ich zaprezentowania gościom, świadczyć będzie o naszej pozycji w społeczeństwie. W przypadku usług cateringowych najważniejszy jest sposób przygotowania potraw z użyciem starannie wyselekcjonowanych produktów.

Catering klasy Premium to odpowiedź na potrzeby klientów VIP oraz poszukiwań alternatywy do przyjęć w restauracjach 4. gwiazdkowych w plenerze, podczas wystaw czasowych czy też różnego rodzaju wernisaży. Jego główną zaletą jest dbałość o każdy najmniejszy szczegół konsystencji i smaku dania. Nowoczesny catering musi nadążać za trendami panującymi w świecie kulinarnym i rosnącym wymaganiom klientów. Ten klasy premium dodatkowo zabezpiecza nas przed kulinarnym Faux pas, czyli zaprezentowaniem potraw nieodpowiednich do danej klasy społecznej.

Przyjęcia dla elity, gości VIP rządzą się swoimi prawami, nieznajomość etykiety przez szefa kuchni restauracji serwującej smaczne dania, ale niemającej doświadczenia w obsłudze przyjęć dla tzw. wyższych sfer może być przyczyną katastrofy wizerunkowej organizatora.

 

Obsługa przyjęć VIP – doświadczenie to podstawa

Zorganizowanie przyjęcia VIP od strony kulinarnej to nie lada wyzwanie. Wymaga ono ogromnego doświadczenia zarówno od obsługi firmy cateringowej, jak i wyczucia smaku, oczekiwań klientów przez szefa kuchni. W przypadku Cateringu Premium liczy się najmniejszy szczegół. Należy zadbać o właściwe ułożenie stołów, prezentację dań. Aranżacja strefy cateringowej musi być dostosowana do klasy gości. Obecnie świadomość kulinarna bywalców imprez plenerowych, bankietów czy wernisaży jest na bardzo wysokim poziomie. Catering dla tzw. grupy VIP musi koniecznie spełniać oczekiwania klientów względem jakości serwowanych potraw, nawiązywać do trendów kulinarnych z całego świata, a przy tym zachować olbrzymią elastyczność, tak, aby stworzyć ofertę dostosowaną do potrzeb gości.

Catering klasy Premium to wyzwanie, któremu sprostać mogą jedynie szefowie kuchni z krwi i kości, dla których gotowanie to nie tylko zawód, ale i prawdziwa pasja. Ich wyczucie i doświadczenie zdobyte podczas szkoleń, kursów branżowych pozwalają nadążać za potrzebami klientów z różnych grup społecznych, komponować ofertę tak, aby zadowolić klientów o odmiennych preferencjach kulinarnych.


Wróć do bloga