Catering na weselu - czy to dobry pomysł?



Coraz modniejsze staje się zamawianie na ważne imprezy rodzinne cateringu. Narzeczeni organizując wesela często wolą zdać się na profesjonalnego szefa kuchni, skreślając w ten sposób ze swojej listy zadań ten szczególnie ważny i ryzykowny punkt. Czy jednak catering weselny to dobry pomysł dla każdego?

Mądrość starszych pokoleń z pewnością nie jest przesadzona - wesele jest tą jedną najważniejszą imprezą w życiu, którą zarówno młodzi, jak i ich rodziny pamiętać będą do końca życia. Firmy cateringowe mają w swoich ofertach menu łączące tradycyjne smaki kojarzone z uroczystościami ślubnymi z tymi nietuzinkowymi koncepcjami nowoczesnej kuchni. Wybór cateringu powinien jednak być podyktowany kilkoma ważnymi decyzjami związanymi z miejscem i charakterem wesela.

Każdy z nas potrafi wymienić kilka stałych punktów weselnego programu: duża sala, przenoszenie panny młodej przez próg, pierwszy taniec czy nieodzowne gorzko-gorzko. Niemniej to, gdzie odbędzie się impreza, nie jest już takie oczywiste - kolejki do obleganych sal, chęć wydania prawdziwie unikalnego przyjęcia, czy też nietypowa liczba gości powodują, że wesela organizowane są w ogrodach i malowniczych plenerach. W miejscach bez kuchni catering pozostaje bez konkurencji.

Lekko, różnorodnie, ale suto

Nowożeńcy i ich goście, szczególnie w mniejszych miastach, często bawią się w tych samych miejscach, przy muzyce tej samej kapeli i z powtarzanym menu. Firmy cateringowe, często prowadzone przez uznanych szefów kuchni, oferują różnorodne dania, które nie tylko pozostawiają dobre wspomnienia na podniebieniach, ale także stanowią małe dzieła sztuki cieszące oko i oddające temperament pary młodej.

Wolność wyboru i integracja przy deserach

Samodzielnie skomponowana karta dań to nie wszystko. Podczas zabawy nie jedna para doceni, że na stół trafiają tylko główne potrawy w ważnych dla programu uroczystości momentach. Dodatkowe przekąski w jednym, wspólnym dla wszystkich miejscu, oznaczają wolność wyboru i okazję na swobodną rozmową także z tymi gośćmi, którzy siedzą w innych częściach sali. Kto choć raz nie szukał pretekstu na odłączenie się od rozkręcającego się w opowieściach wujka… .

Jeśli więc wybierasz catering na wesele z braku czasu, być może catering okaże się nieudanym pomysłem. Jeśli jednak masz przemyślaną wizję tego wyjątkowego dnia, oddanie poczęstunku w ręce profesjonalnego szefa kuchni będzie strzałem w dziesiątkę. Pamiętaj tylko o zapasie płomyków pod brytfankami - dobrze posileni goście będą się bawić do samego rana.

 


Wróć do bloga